Diyabet, kalp ve damar hastalıkları açısından önemli bir risk faktörü olup bu hastalıklar diyabetli bireylerde sağlık sorunlarının en yaygın nedenleri arasında yer almaktadır. Tip 2 diyabetli bireylerin kalp hastalığı riski, diyabeti olmayanlara göre 2-4 kat daha fazladır. Bunun sonucunda, diyabetli bireylerin %60-75’i kalp ve damar sorunları nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ayrıca, diyabetiklerin ateroskleroz (damar sertleşmesi) gibi sorunları daha erken yaşlarda yaşadığı ve bu sorunların diyabetiklerde daha yaygın olduğu gözlemlenmektedir. Kalp krizi, inme ve kalp yetersizliği gibi durumlar da sıkça görülmektedir ve bu hastalıklar, diyabetli bireylerin hastaneye yatış oranlarını 2 kat artırmaktadır.
Diyabetli bireylerin kalp hastalığı risk faktörlerinin kontrol edilmesi, kalp ve damar sorunlarının önlenmesi veya geciktirilmesi açısından kritik öneme sahiptir. Birden fazla risk faktörünün aynı anda yönetilmesi, kalp sağlığını korumada büyük fayda sağlamakta ve diyabetin maliyetlerini dolaylı olarak azaltmaktadır. Bu nedenle diyabetli bireylerin düzenli sağlık kontrolleri yaptırmaları ve doktor önerilerine uymaları oldukça önemlidir.
Kalp ve damar sağlığının korunması ve kalp hastalığı riskinin azaltılması için:
Kolesterolün ve kan yağlarının ölçümü yapılmalıdır.
Düzenli ölçüm ve kontrollerle kan şekeri ve kan basıncı belirlenen hedefte olmalıdır.
Yılda en az bir kez kan yağlarının ölçülmesi ve kan yağları düzeyinin kontrol altında olması gerekir.
Sağlıklı kiloya ulaşılmalı ve bu kilo korunmalıdır.
Dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları günlük yaşamın bir parçası haline getirilmelidir.
Düzenli fiziksel aktiviteler (örneğin yürüyüş) günlük yaşamın bir parçası haline getirilmelidir ve egzersiz programına başlamadan önce kalp sağlığının kontrol ettirilmesi gerekir.
Sigara içmekten kaçınılmalıdır.
40 yaşın üzerindeki ya da 15 yıldan fazla diyabeti olan bireyler yılda bir kez EKG yaptırmalıdır.
Kalp hastalığı için risk faktörleri (sigara, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, ailede kalp hastalığı öyküsü) varlığında, diyabetiklerin doktor önerisiyle kontrolleri artırılmalıdır ve daha ileri kardiyolojik değerlendirme yapılmalıdır.
Göğüste ağrı veya nefes darlığı hissediliyorsa derhal doktora başvurulmalıdır.
Kalp hastalığı riski yüksek olan diyabetli bireylerin, doktor tavsiyesiyle uygun ilaçları kullanmaları önerilir.
Kalp krizi geçiren bireylerin, doktorun önerisiyle belirli ilaçları kullanması gereklidir.
Aspirin kullanımı için doktora danışılmalıdır.
Kalp sağlığını koruduğu kanıtlanmış yeni diyabet ilaçları tercih edilmelidir.